Optimisme bij Willem II: “Iedereen wil zich identificeren met winnaars”

Door Meike Jentjens

TILBURG – Willem II speelt op 5 mei de KNVB Bekerfinale tegen Ajax. De laatste keer dat de club zo ver kwam, was in 2005. Waarom het nu sinds veertien jaar weer lukt, legt Dave Smits uit, business partner én oud-speler van de club. “In elk aspect van Willem II zit een stijgende lijn. Dat merk je aan de kaartverkoop, de sfeer onderling en in het stadion.”

Extra kaarten

Vorige week werd bekendgemaakt dat er een kleine duizend extra kaarten zijn vrijgemaakt voor Willem II-fans die willen afreizen naar De Kuip, waar de wedstrijd zal worden gespeeld. Willem II-supporters lijken meer betrokken dan ooit tevoren, aan de stijgende lijn in kaartverkoop te zien. Smits vertelt: “Die extra kaarten zijn een mooi teken aan de wand. Bij de laatste bekerfinale in 2005 hebben we tweeduizend kaarten terug moeten geven aan de KNVB. Die werden aan de straatstenen nog niet verkocht. Nu zijn ze niet aan te slepen. Dat heeft natuurlijk ook met de veranderende speelstijl te maken.”

Sinds dit voetbalseizoen is Adrie Koster hoofdtrainer van Willem II. Een rigoureuze verandering in de speelstijl, is wat Dave Smits aanmerkt als grootste positieve wijziging door de nieuwe trainer. “Voorheen speelden we met vijf verdedigers en was het erg moeilijk om op die manier aanvallend te spelen. Vaak is het zo dat als je bang bent, slechte dingen ook gebeuren. Er is nu echt attractief voetbal, dat geeft een veel leukere wedstrijd om te zien en daardoor meer beleving in het stadion”, vertelt de enthousiaste Smits.  

Businesspartner

Smits is als oud-voetballer van Willem II nog altijd nauw betrokken bij de club. Vorig jaar tekende hij een driejarig contract als businesspartner, met zijn netwerkbedrijf FIER. Daarnaast is Smits vaak betrokken bij besluiten van het clubbestuur. “Door de verkoop van Frenkie de Jong kunnen we financieel zekerheid waarborgen. Algemeen directeur Van Gool heeft als oud-bankier de financiën echt goed op de rit gekregen. We zijn nu een gezonde vereniging. Ik denk dat die basis goed is gelegd.” Met FIER bezit Smits een skybox, waar hij de groei van de club ook terug ziet. “Het aantal kaarten dat bijbesteld wordt voor mijn box, stijgt explosief. Andere jaren moesten we daar nog wel eens mee leuren, nu merken we dat topwedstrijden direct zijn uitverkocht.”

Sinds 2000 is Willem II twee keer gedegradeerd van de Eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie. Sinds dit seizoen behaalt de club betere resultaten in de Eredivisie en staat zelfs op de achtste plek. “Op vrijdagavond iemand uitnodigen voor een wedstrijd tegen Telstar, is natuurlijk heel anders dan spelen tegen PSV of Ajax”, vertelt Smits. Het succes van Willem II reikt verder dan alleen Tilburg, gaat hij verder. “Mijn bedrijf is gevestigd in Utrecht, maar ook daar praat iedereen heel positief over Willem II.”

De Bekerfinale

Zijn dagen als speler geven Smits een goed uitgangspunt om een voorspelling van de bekerfinale te doen. “Qua timing wordt het voor Ajax een lastige wedstrijd, precies tussen de twee Champions League-wedstrijden in. Het zal ook afhangen van de focus op het landskampioenschap. Soms moet je kiezen wat je wil winnen, zeker als er al kleine pijntjes zijn. Ik kan me geen seizoen herinneren dat ik aan het einde van het jaar niet wat pijnstillers slikte. Ik was blij wanneer het afgelopen was. Dat zal bij Ajax niet anders zijn. De Beker heeft dan wellicht de minste focus, dus dat is voor Willem II gunstig. Al kijkt Willem II wel met heel veel respect naar Ajax. Ik zou tegen ze willen zeggen dat ze dat eens los moeten laten en kosten wat het kost moeten winnen. Een oude voetbalwet van mij: alles is geoorloofd om resultaat te halen.”


Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: